Botol Plastik PET – Fakta

Botol plastik PET adalah pilihan popular untuk pembungkusan makanan atau minuman kerana banyak manfaat yang mereka berikan kepada pengeluar dan pengguna. Bagaimanapun, walaupun terdapat manfaat menggunakan plastik PET, banyak kesalahpahaman tentang botol plastik.

Faedah Botol Plastik PET :

 • Ringan: Kos efektif untuk menghasilkan dan memerlukan kurang tenaga untuk pengangkutan
 • Selamat: Tidak hancur dan bahaya jika pecah atau rosak
 • Mudah: Kerana mereka selamat dan ringan, mereka juga mudah untuk penggunaan secara on-the-go
 • Re-sealable: Sesuai untuk pek pelbagai guna
 • Kitar semula: Boleh dikitar semula supaya PET boleh digunakan berulang kali
 • Lestari: Menambah bilangan botol plastik PET diperbuat daripada PET yang dikitar semula
 • Tersendiri: Boleh dibentuk dalam bentuk yang berbeza, membolehkan jenama menggunakannya untuk membina identiti dan mempromosikan minuman
 • Fleksibel: Pengilang boleh beralih dari satu bentuk

Fakta Alam Sekitar

Kitar semula : Semua botol plastik PET boleh dikitar semula.UK Household Collection Collection Survey 2014” mengesahkan bahawa hampir 60% botol plastik PET dalam aliran buangan isi rumah kini dikumpulkan untuk kitar semula – pada tahun 2001 angka ini hanya 3%. Pengilang minuman ringan utama juga telah menandatangani komitmen Courtauld , perjanjian sukarela dengan WRAP yang merangkumi lebih daripada tiga fasa. Fasa ketiga, yang dilancarkan pada Mei 2013, lebih tertumpu kepada mencari peluang untuk mengurangkan kesan karbon pembungkusan, sedangkan dua fasa pertama difokuskan pada fokus pada pengurangan pembungkusan dan pembungkusan berat. Melalui inovasi, industri terus meningkatkan rekod persekitarannya. Botol plastik PET telah direka semula supaya mereka lebih ringan 30% daripada 15 tahun yang lalu dan peningkatan jumlah plastik kitar semula digunakan untuk mengeluarkan botol itu sendiri. Industri ini juga bekerjasama dengan organisasi seperti RECOUP mengenai inovasi lanjut dalam reka bentuk botol plastik PET.

Penggunaan minyak :

Sebilangan kecil minyak dunia digunakan untuk membuat botol plastik PET. 4% minyak dunia digunakan untuk membuat semua plastik. Di UK, 37% plastik digunakan untuk membuat pembungkusan. Daripada pembungkusan ini, hanya 1.2% pembungkusan plastik digunakan untuk
membuat botol minuman plastik PET.

Penggunaan air:

Industri, selaras dengan tanggungjawab alam sekitar, sentiasa mencari cara untuk mengurangkan lagi jumlah air yang digunakan dalam proses pembuatannya.

Fakta Pembungkusan Plastik PET

 • Antimon: Antimon digunakan dalam jumlah min dalam pembuatan plastik PET. Ia diluluskan di seluruh dunia untuk tujuan ini. Terdapat tahap maksimum yang dibenarkan oleh EU untuk antimoni dalam air botol. Semua tahap antimoni yang dilaporkan dalam air botol adalah jauh di bawah paras selamat yang dibenarkan.
 • Bisphenol A (BPA): BPA digunakan dalam pembuatan beberapa plastik seperti makanan dan minuman yang boleh dibalut, tetapi ia tidak digunakan dalam makanan PET plastik dan minuman (atau yang dibuat dari HDPE, LDPE atau polipropilena). Bisphenol A telah diluluskan sebagai selamat digunakan di semua bekas makanan dan minuman oleh Pihak Berkuasa Keselamatan Makanan Eropah dan Agensi Piawaian Makanan UK, dan pendedahan makanan kepada BPA jauh di bawah pengambilan harian yang boleh diterima diiktiraf (TDI).
 • Phthalates: Phthalates adalah bahan yang digunakan dalam pembuatan plastik PVC untuk menjadikannya fleksibel – mereka tidak digunakan dalam pembuatan botol plastik PET.
 • Botol plastik dalam kereta : Tidak ada karsinogen dalam plastik PET – ia merupakan mitos bahawa botol plastik yang ditinggalkan di dalam kereta akan melepaskan karsinogen ke dalam minuman ringan yang dimuatkannya.
 • Penyimpanan: Botol minuman ringan harus disimpan di tempat yang sejuk dan gelap dan tidak boleh disimpan dekat dengan bahan kimia, membersihkan bekas produk atau sumber bau yang kuat.
 • Penggunaan semula: Jika botol telah dijual sebagai botol yang boleh diguna semula, sila gunakan kembali botol tersebut. Sekiranya botol itu telah dijual sebagai botol tunggal, ia telah direka untuk kegunaan tunggal sahaja. Pengesahan bebas untuk botol plastik muncul dari kerja yang ditugaskan oleh Kumpulan Plastik dan Pembungkus Fleksibel BPF dan dilaksanakan oleh YouGov pada tahun 2014, bertujuan untuk memahami trend pengguna UK dalam pembungkusan. Satu soalan khusus yang difokuskan pada botol air PET, yang mendapati bahawa botol air PET di kedudukan sebagai jenis pembungkusan ‘paling praktis’, ‘paling serba boleh’ dan ‘paling mudah’ oleh lebih daripada 20% responden.

################################################

Sekiranya anda ingin mencari design botol serta packaging yang menarik, anda boleh mencuba produk keluaran Botol Anggun Sdn Bhd.

Syarikat ini adalah satu-satunya syarikat Bumiputera yang membekalkan botol kaca dan plastik untuk produk kosmetik yang elegen. Kilang mereka beroperasi di Taman Industi Balakong Jaya, Seri Kembangan, Selangor.

Dengan kepakaran syarikat, pelanggan boleh mendapat khidmat nasihat tentang pilihan produk yang tepat pada harga yang menarik dengan minima tempahan yang rendah.

2 thoughts on “Botol Plastik PET – Fakta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *