Cara Mengendalikan Botol Kosmetik dengan Betul?

Setiap wanita mahupun lelaki di Malaysia ini pasti pernah memiliki botol kosmetik atau produk kecantikan yang sudah tidak digunakan. Kalau difikirkan, kemanakah botol-botol akan dibuang nanti dan apakah kesannya terhadap alam sekitar kita?

Menurut kajian yang dijalankan, botol-botol plastik mengambil masa kira-kira 450 tahun untuk mereput sepenuhnya. Oleh itu, kita sebagai pengguna haruslah bijak memainkan peranan semampunya untuk menyelamatkan alam sekitar dengan mengitar semula bahan terbuang.

Cara untuk mengendalikan botol kosmetik dengan betul :

  1. Sesetengah botol krim yang dibeli mempunyai kapasiti kira-kira 15-30ml. Kita boleh menggunakan botol kosong sebagai botol yang berasingan, kerana apabila kita keluar, jika kita membawa sebotol lotion atau krim yang bersaiz besar, ia akan memakan ruang yang banyak. Terdapat had kapasiti untuk berat badan dan penerbangan, jadi jika anda menggunakan botol kosong kecil ini, anda boleh menyelesaikan beberapa masalah untuk perjalanan anda. Terdapat juga beberapa botol tekanan emulsi yang boleh digunakan untuk mengeluarkan beberapa gel mandi dan syampu, yang semuanya berguna.
  2. Botol kosong dengan beberapa pump lebih besar. Kita boleh membersihkannya dan menggunakannya untuk membetulkan objek kecil seperti jarum, jarum kecil, dan juga band getah kecil.
  3. Terdapat beberapa botol tekanan tinggi yang juga boleh digunakan sebagai botol air.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *